Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Wsypujemy mąki do misy, dodajemy jajko i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, odkrawamy mały kawałek, z reszty formujemy okrągły bochenek. Z kawałka ciasta robimy kuleczkę, którą dekorujemy wierzch chleba.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak uformowany bochenek zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem jeszcze na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 40 minut. Upieczony studzimy, następnie przecinamy wzdłuż w 3/4 wysokości i wydrążamy. W chlebie serwujemy żurek.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 40 min