Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól i olej. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto do połączenia składników.
formowanie
formowanie
2. Elastyczną kulę dzielimy na 8 porcji, z każdej formujemy małą kuleczkę.
wyrastanie
wyrastanie
3. Zostawiamy je pod przykryciem na 5 minut.
smażenie
smażenie
4. Następnie każdą kulkę podsypujemy pełnoziarnistą mąką i cienko wałkujemy na okrągły placek. Uformowane tortille wrzucamy na rozgrzaną i suchą patelnię. Smażymy po ok. 1,5 minuty z każdej strony.
Smakowita
Gotowe tortille podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem i ulubionymi składnikami.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 40 min
Czas wyrastania: 15 min
Czas wypieku: 25 min