Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy rozgniecione ziemniaki. Wsypujemy drożdże i sól.
wyrabianie
wyrabianie
2. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut (ręcznie lub mikserem).
wyrastanie
wyrastanie
3. Następnie przekładamy do misy i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Skrapiamy dłonie oliwą (aby ciasto się nie kleiło) i formujemy 8 bułeczek. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Po tym czasie skrapiamy bułeczki oliwą i wkładamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy przez ok. 15-18 minut w 190 stopniach. Upieczony bułki studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 18 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 18 min