Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na 15 minut.
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
2. Przyprawy wsypujemy do szklanki i zalewamy letnią wodą, zostawiamy na 15-20 minut.
wyrabianie
wyrabianie
3. Mąkę mieszamy z płatkami, zaczynem, zakwasem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie mieszamy. Nie wyrabiamy długo, wystarczy 2 minuty jedynie do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne, ale nie lejące - jeśli jest zbyt zwarte, dolewamy więcej wody.
wyrastanie
wyrastanie
4. Formę (u mnie okrągła ceramiczna o średnicy 21 cm) natłuszczamy i wysypujemy płatkami owsianymi. Przekładamy ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównujemy wierzch mokrą dłonią i posypujemy płatkami owsianymi. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 h 20 minut lub do podwojenia objętości.
pieczenie
pieczenie
5. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika oraz z formy i wykładamy na kratkę. Kroimy po wystudzeniu.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 1 godz 50 min
Czas wypieku: 50 min