Przepis

przygotowywanie składników
15 min
przygotowywanie składników
1. Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na 15 minut.
przygotowywanie składników
20 min
przygotowywanie składników
2. Przyprawy wsypujemy do szklanki i zalewamy letnią wodą, zostawiamy na 15-20 minut.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
3. Mąkę mieszamy z płatkami, zaczynem, zakwasem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie mieszamy. Nie wyrabiamy długo, wystarczy 2 minuty jedynie do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne, ale nie lejące - jeśli jest zbyt zwarte, dolewamy więcej wody.
wyrastanie
80 min
wyrastanie
4. Formę (u mnie okrągła ceramiczna o średnicy 21 cm) natłuszczamy i wysypujemy płatkami owsianymi. Przekładamy ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównujemy wierzch mokrą dłonią i posypujemy płatkami owsianymi. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 h 20 minut lub do podwojenia objętości.
pieczenie
50 min
pieczenie
5. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika oraz z formy i wykładamy na kratkę. Kroimy po wystudzeniu.
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • MAŁGORZATA 23 maja 2022 o 06:19

    Tosiu, mam aż trzy pytania:
    czy to istotne, żeby forma była ceramiczna i okrągła – czy mogę piec go w zwykłej prostokątnej keksówce?
    do chlebka mam dodać sam napar z ziół, prawda? ziół nie?
    jeśli używam drożdży instant, to nie robię z nich zaczynu, prawda?

    • Małgosia 23 maja 2022 o 09:18

      Przyznam się szczerze, że jest to tak stary przepis, że odnoszę wrażenie, że czas wziąć go na warsztat i przepracować raz jeszcze. W wyniku kilku zmian w szablonach strony chyba znacząco ucierpiał. W każdym razie zaczyn nie jest konieczny, chociaż z pewnością nie zaszkodzi 🙂 Natomiast co do ziół, to dodajemy całość, i płyn i „fusy” ziołowej herbatki 🙂
      Jeśli chodzi o keksówkę, jak najbardziej może być, ale proszę zwrócić uwagę, by ciasto nie sięgało wyżej po nałożeniu niż do 2/3 wysokości, bo może wypłynąć i w razie konieczności użyć dwóch foremek.

  • Jag 30 kwietnia 2016 o 12:06

    Najpierw przepis bardzo mi się spodobał, w trakcie mój zapał nieco przygasł, sceptycznie podeszłam do naparu ziołowego, wydawało mi się to dziwne ale efekt końcowy rzucił mnie na kolana 😉 Ten aromat, smak, rewelacja! To będzie mój ulubiony chleb!

  • Ewa 14 kwietnia 2016 o 22:35

    Piękny chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie

  • Małgosia z Akacjowego Bloga 13 kwietnia 2016 o 17:46

    Piękny bochen, dorodny i apetyczny 🙂 pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie

  • Słodkie okruszki 13 kwietnia 2016 o 15:42
    Ocena:

    Wspaniały chleb. Kolejny świetny przepis na tym apetycznym blogu.

    Pozdrawiam

  • Tomek 12 kwietnia 2016 o 23:10

    A jak wyglada wypiek w maszynie?Pozdrawiam

    • Tosia 13 kwietnia 2016 o 16:11

      Wszystkie składniki umieszczamy w formie maszyny, najpierw mokre (zaczyn, napar, woda,zakwas), potem suche. Ustawiamy klasyczny program numer 1 i powinno się udać 🙂

  • Kamila 12 kwietnia 2016 o 22:41

    Doskonały chleb!!!
    Dziękuję za kwietniowy wspólny czas!

  • Konwalie w kuchni 12 kwietnia 2016 o 18:40

    U mnie też wersja orkiszowa. 🙂
    Kupuję pomysł z czosnkiem niedźwiedzim!

  • Jswm 12 kwietnia 2016 o 16:11

    Wow! ale bochen! Imponujący.
    Potwierdzam, czosnek niedźwiedzi świetnie tu pasuje 😉

  • Dorota 12 kwietnia 2016 o 11:24

    Piękny bochen a paleta ziół imponująca 🙂 Dzięki za wspólne wypiekanie 🙂

  • kass 12 kwietnia 2016 o 10:09

    Dziękuję za udział we wspólnym piekarzeniu, chleb wyszedł Ci pięknie, serdecznie pozdrawiam 🙂

  • Renata 12 kwietnia 2016 o 10:02
    Ocena:

    Bardzo efektowny chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam
    Renata

  • Marzena 12 kwietnia 2016 o 08:57

    I ja robiłam na mące orkiszowej razowej. Piękny Bochen!

  • Gucio 11 kwietnia 2016 o 22:01

    Piękny owalny bochen i bardzo ciekawy pomysł z użyciem mąki orkiszowej – wykorzystam przy kolejnym pieczeniu.
    Do kolejnego piekarskiego spotkania.

  • Jacek 11 kwietnia 2016 o 21:47

    Piękny bochen. Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam 🙂

  • Marzena 11 kwietnia 2016 o 21:15

    Świetny ci wyszedł, dziękuje za wspólne pyszne pieczenie 🙂

  • Apetyt na Smaka 11 kwietnia 2016 o 20:50
    Ocena:

    Wyszedł Ci piękny, duży bochenek, ja również nie mogłam się doczekać jego smaku i odkroiłam jeszcze ciepły. Mnie niezmiernie smakował, zwłaszcza z chrupką skurką 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej