Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, ziarna, rodzynki i sól. Do misy wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż stanie się elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Dodatkowo ciasto można z wierzchu udekorować ziarnami. Ciasto zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 4,5 h.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, w trybie góra-dół. Chleb wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 20 minut, następnie 20 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min