Orkiszowiec na zakwasie
Czujecie, że jecie za dużo pszennych bułek i czas na zmiany? W takim razie może zachęcę Was do wypieku chleba na zakwasie 🙂
Jestem fanką szczególnie tych orkiszowych z dużą ilością ziaren. Tym razem sięgnęłam po mąkę orkiszową pełnoziarnistą, dodałam nasiona słonecznika, siemię lniane i dla odrobiny słodyczy rodzynki. Chlebek wyszedł ciemny i smakowity, wcale nie trzeba go barwić karmelem!
Żeby upiec orkiszowiec na zakwasie potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możemy zacząć przygotowania do pieczenia! Przeczytaj przepis na orkiszowiec na zakwasie i zaczynajmy napełniać dom zapachem smakowitego chleba.