Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. W rondlu podgrzewamy mleko, zestawiamy z ognia. Wrzucamy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier i sól. Wlewamy letnie mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Układamy je na blasze w odstępach i przykrywamy, zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy topionym masłem i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 4 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 15 min