Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do naoliwionej miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Kiedy ciasto urośnie odgazowujemy je i dzielimy na 10 kawałków. Każdy z nich formujemy w kulkę i pozostawiamy na kwadrans. Następnie każdą z kulek wałkujemy rękami na długości wałeczek o długości ok. 70 cm.
formowanie
formowanie
4. Składamy go w pół i skręcamy delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymamy świderek. Łączymy jego końce i układamy na umączonym blacie.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Tak przygotowane bajgle pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie lekko podprażamy na patelni sezam lub inne ziarna, w oddzielnej misce łączymy melasę/miód z pół szklanki wody. Podrośnięte bajgle wkładamy do roztworu, lekko odsączamy je nad miską, a następnie obtaczamy w sezamie/ziarnach.
pieczenie
pieczenie
6. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 17 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 17 min