Upiekłam bajgle na mące orkiszowej, obtoczyłam w czarnym sezamie wymieszanym z czarnuszką, a także w ziołach prowansalskich i prażonym słoneczniku.
Tureckie Simit robi się trochę inaczej niż tradycyjne bajgle, nie wrzuca się ich do posłodzonej wrzącej wody i nie smaruje jajkiem. Przekłada się je za to do mikstury w postaci pekmezu (syrop z winogron) lub melasy z wodą, a następnie obtacza w prażonym sezamie. U mnie w kuchni zabrakło melasy, dlatego wybrałam miód i muszę przyznać, że wyszło równie apetycznie.
Najlepszy przepis ever!!!! Zawsze wychodzi.
Dzisiaj dodalam kilka drobno pokrojonych moreli, lyzke mielonego siemienia lnianego i 2 lyzki otrebow owsianych. Smakuja fantastycznie!!!!
Cieszę się 🙂
WItam, jestem w tym nowa i nie rozumiem co znaczy ta część „odgazowujemy ” i co miała pani na mysli pisząc w 6 punkcie „wkładamy do roztworu” jakiego roztworu?
Dzień dobry,
Delikatnie uderzamy ciasto, aby pozbyć się z niego pęcherzyków powietrza.
Jeśli chodzi o roztwór to tak jak jest w przepisie „w oddzielnej misce łączymy melasę/miód z pół szklanki wody. Podrośnięte bajgle wkładamy do roztworu”.
Roztwór ro właśnie woda z melasą.
Nie mam drozdzy instant moge uzyc drozdze swieze? Jezeli tak to ile ?
15 g świeżych drożdży i trzeba z nich przygotować zaczyn. W razie czego służę pomocą jak to zrobić 🙂
Piękne 🙂 Dzięki za wspólne pieczenie!
Wykorzystam czarnuszkę następnym razem.
Super pomysł!
Pozdrawiam!
Wyglądają super! Mam pytanie jak przeliczyć 7g drożdży instancji na zwykle drożdże? Pozdrawiam, Aga
To będzie 15 g świeżych drożdży, z których trzeba zrobić zaczyn.
Szczegóły przeliczania tutaj: https://smakowitychleb.pl/jak-przeliczyc-drozdze-suszone-na-swieze/
Pozdrawiam 🙂
Wyglądają zjawiskowo – i bardzo apetycznie. Pozdrawiam. Ala
Tosiu, przepiękne są Twoje bajgle w nowych odsłonach. Rzeczywiście, można urozmaicać posypki. Dziękuję za pyszne marcowe wypiekanie.
Bardzo urodziwe! Muszę koniecznie je jeszcze upiec po Twojemu 🙂
Do następnego!
Dzięki 🙂 Orkiszowe są super, więc następnym razem zachęcam do tej wersji.
Do następnego!
jakie inne! super wyglądają:) dzięki za wspólne pieczenie
Dziękuję i ja 🙂
Do twarzy im w tym czarnym sezamie:) …. a pieczone z mąki orkiszowej muszą mieć cudowny smak:) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
Tak, okriszowa wersja zdecydowanie warta spróbowania 🙂
Dziękuję i ja!
Super pomysł z zamianą mąki i czarny sezam do obtoczenia. Bardzo ciekawie wyszło. 🙂
Dzięki i do następnego pieczenia 🙂
Świetne dodatki do tych bajgli, zwłaszcza czarnuszka!
Dzięki za wspólne pieczenie 🙂
Czarnuszkę wymieszałam z czarnym sezamem, którego miałam za mało i jestem zadowolona z efektu 🙂
Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego!
Piękne bajgle Ci wyszły! Dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂
Dziękuję pięknie 🙂