Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, oliwę, sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut, aż stanie się elastyczną kulą.
wyrastanie
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
3. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na patelni przez ok. 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy miód i ocet balsamiczny. Karmelizujemy jeszcze 2 minuty.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazowujemy, rozciągamy i przekładamy do żaroodpornej formy skropionej oliwą. Wierzch wyrównujemy i zostawiamy na 30 minut pod przykryciem.
pieczenie
pieczenie
5. W wyrośniętej focacci robimy dołeczki, wierzch dekorujemy karmelizowaną cebulą i plasterkami sera. Focaccię pieczemy przez 25 minut w 210 stopniach.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min