Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników
1. Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i zostawiamy na 10 minut.
pieczenie
pieczenie
2. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 160 stopni. Blachę wykładamy pergaminem i rozsmarowujemy na niej gładko cienkie ciasto (u mnie wyszły wymiary 29x29 cm). Chlebek podpiekamy przez 10 minut. Następnie wyciągamy blachę, kroimy ciasto na mniejsze prostokąty (u mnie 12) i wkładamy ponownie do pieca. Pieczemy przez jeszcze 30 minut.
studzenie
studzenie
3. Upieczone chlebki odklejamy od pergaminu i kładziemy na kuchennej kratce. Gdy ostygną i stwardnieją, przekładamy je do blaszanej puszki.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen
Czas całkowity: 55 min
Czas wyrastania: 15 min
Czas wypieku: 40 min