Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Po ok. 5 minutach osiągniętym elastyczną kulę z ciasta.
formowanie
formowanie
2. Koszyk wiklinowy wykładamy ściereczką i posypujemy mąką. Umieszczamy w koszyku ciasto (złączeniem ku górze), posypujemy odrobiną mąki i przykrywamy ściereczką.
wyrastanie
wyrastanie
3. Wstawiamy na noc do lodówki (ok. 8-10 godzin). Następnego dnia wyciągamy koszyk z ciastem z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej (minimum 30 minut).
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem i kostkami lodu (w miseczce ze stali nierdzewnej). Koszyk odwracamy dnem do góry, przerzucamy ciasto na blachę. Wierzch nacinamy według fantazji. Wstawiamy blachę z chlebem do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut w 240 stopniach. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i 200 stopni. Chleb dopiekamy jeszcze 25 minut.
Smakowita
Upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 10 godz 35 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 35 min