Nocny chleb okrągły
Przepisy na chleby nocne cieszą się całkiem sporym zainteresowaniem wśród początkujących domowych piekarzy, ale także zabieganych czytelników. To niezwykle sprytny sposób, wystarczy wieczorem przygotować ciasto chlebowe i wstawić je na noc do lodówki. Rano doprowadzamy ciasto do temperatury pokojowej i wstawiamy do pieca 🙂
A do przygotowania tego wypieku potrzebne są zaledwie 4 składniki:
-
mąka pszenna typ 650, drożdże suszone instant, letnia woda i sól.
Do tej pory przepisy na chleby nocne uwzględniały głównie wyrastanie ciasta, a następnie pieczenie w formie keksówce. Uznałam jednak, że równie dobrze można wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć do wiklinowego koszyka. Rano wystarczy przerzucić ciasto na blachę, naciąć i wyjdzie z tego efektowny chleb okrągły.
Więcej przepisów na chleby nocne
Kiedy ten nocny chleb zostanie szybko zjedzony, to szybko weźcie się na uniwersalny chleb pszenny z tego przepisu. Dla nocnych marków mam też pomysł na nocny chleb ze szparagami. Równie smakowitym wypiekiem jest portugalski chleb wodny czy mięciutki domowy chleb tostowy.
Pytanie o pieczenie domowego chleba
A jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki i dodać ich zdjęcia ?