Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sezam, sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż osiągnie elastyczną kulę.
wyrastanie
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek, który z wierzchu posypujemy sezamem.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Ciasto przekładamy do wiklinowego koszyka (posypanego sezamem i oprószonego mąką) złączeniem ku górze. Zostawiamy pod przykryciem na 2 h.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto można dodatkowo naciąć według fantazji. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut. następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy chleb 30 minut. Upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min