Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Odsączoną kukurydzę miksujemy na purée za pomocą blendera. Mąkę pszenną przesiewamy do misy i mieszamy z mąką kukurydzianą. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy z purée kukurydzianym. Stopniowo wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy posiekaną w plasterki papryczkę chilli, tarty ser i dalej zagniatamy. Cały proces wyrabiania ciasta powinien trwać ok. 5 minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto na meksykański chleb z chilli zostawiamy w misce i przykrywamy czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do kwadratowej formy wysmarowanej odrobiną masła. Ponownie stawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny.
pieczenie
50 min
pieczenie
4. Wyrośnięty chleb smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i pieczemy 25 minut. Następnie wierzch ciasta posypujemy żółtym serem i podpiekamy jeszcze ok. 25 minut. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy wyjęty z formy.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej