Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, sól i drożdże. W rondlu topimy masło, następnie krótko studzimy. Wlewamy do suchych składników letnią wodę/mleko na przemian z topionym masłem. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy na godzinę w misie pod przykryciem.
formowanie
3 min
formowanie
3. Po godzinie dzielimy ciasto na 6 części, a każdą z nich jeszcze na 3. Formujemy kuleczki (podobnej wielkości lub każdą z nich trochę mniejszą od poprzedniej). Z ulepionych kulek lepimy bałwany, łącząc ze sobą części.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Tak uformowane bałwanki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
przygotowywanie wierzchu
4 min
przygotowywanie wierzchu
5. Żurawinę kroimy na mniejsze części. Marchewkę obieramy o kroimy w skośne, małe słupki. Wyrośnięte bułeczki dekorujemy żurawiną robią guziczki i oczy oraz marchewką robiąc nos. Wierzch smarujemy białkiem.
pieczenie
15 min
pieczenie
6. Blachę z bułeczkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Rumiane bałwanki studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej