Każdy czasem bywa leniwy, to nic złego! Tym bardziej, że lenistwo czy brak czasu niekoniecznie koliduje z wypiekiem domowego chleba. Wystarczy wieczorem przygotować ciasto drożdżowe, przełożyć je do formy i wstawić do lodówki. Rano wyciągamy formę, doprowadzamy ciasto do temperatury pokojowej i hop do piekarnika. Prawda, że to dziecinnie proste? Każdy leniuch sobie poradzi z takim przepisem :) Do chleba nocnego tym razem dodałam jeszcze twaróg, w końcu leniwe kluseczki powstają właśnie z twarogu. Powolne wyrastanie ciasta w lodówce wpływa na skórkę chleba, która wyszła wyjątkowo chrupiąca. W taki sam sposób można upiec chleb wykorzystując mąkę orkiszową jasną, zachęcam do leniwych eksperymentów :) leniwy chleb nocnyleniwy chleb nocny
Leniwy chleb nocny
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 550g mąki pszennej typ 650
  • 200 g twarogu
  • 310 ml letniej wody
  • płaska łyżeczka suszonych drożdży instant
  • łyżeczka soli
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy twaróg, drożdże i sól. Dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem ok. 3-5 minut, aż będzie elastyczne.
  2. Formę keksówkę (u mnie 12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch, przykrywamy ściereczką i stawiamy na noc do lodówki.
  3. Rano wyciągamy formę z lodówki, doprowadzamy ciasto do temperatury pokojowej (przez min. 20 minut) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  4. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut.
  5. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen