Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy twaróg, drożdże i sól. Dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem ok. 3-5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę (u mnie 12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch, przykrywamy ściereczką i stawiamy na noc do lodówki.
pieczenie
pieczenie
3. Rano wyciągamy formę z lodówki, doprowadzamy ciasto do temperatury pokojowej (przez min. 20 minut) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Czas całkowity: 8 godz 40 min
Czas wyrastania: 8 godz
Czas wypieku: 40 min