Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, pistacje, sól, kremówką i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na dwie godziny.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek i wkładamy go do oprószonego mąką koszyka. Przykrywamy ściereczką.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Ciasto zostawiamy w koszyku do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
5. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, nacinamy według fantazji ostrym nożykiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika z termoobiegiem do 220 sotpni. Na dni stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Pieczemy 20 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczony bochenek wyciągamy z piekarnika, studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Chleb podajemy ze Smakowitą o smaku swojskiego masełka.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min