Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, przyprawę korzenną. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne,
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę,
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę robiąc na środku dziurkę i delikatnie ją rozciągając. Kładziemy w odstępach na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
gotowanie ciasta
gotowanie ciasta
4. w garnku gotujemy wodę z cukrem. Wrzucamy bajgle do wrzącej wody i gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Odsączamy z wody i przekładamy na blachę. Smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy makiem.
pieczenie
pieczenie
5. Tak przygotowane bajgle wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min