Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i wyrabiamy mikserem jeszcze 2 minuty, aż ciasto stanie się elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. W tym czasie łączymy miękkie masło z cukrem i cynamonem.
formowanie
formowanie
3. Ciasto wałkujemy na prostokąt o jednym dłuższym boku i o grubości 0,5 cm. Smarujemy masłem cynamonowym, zostawiamy brzegi wolne, posypujemy pokrojonym w kostkę jabłkiem.
formowanie
formowanie
4. Zginamy ciasto na pół, dzielimy na 12 pasków. Każdy z nich nacinamy, zostawiając końcówkę nieprzeciętą i zaplatamy jak warkoczyk. Następnie formujemy spirale w kształcie bułeczki. Końcówkę ciasta przeplatamy przez środek przyszłej bułeczki, tworząc supełek.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 17 minut w 180 stopniach.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min