Przepis

wyrabianie
8 min
wyrabianie

1. Mleko wlewamy do rondla, dodajemy masło i podgrzewamy, aż płyn będzie letni. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier i sól. Wbijamy jajko. Stopniowo wlewamy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez minimum 5 minut.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

2. Elastyczną kulę z ciasta przekładamy do misy (posmarowałam ją odrobiną oliwy). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

formowanie
10 min
formowanie

3. Ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki, które delikatnie spłaszczamy, kładziemy na blasze (wyłożonej pergaminem) w odstępach.

nacinanie
5 min
nacinanie

4. Bułeczki nacinamy z wierzchu tępą częścią noża i przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

pieczenie
15 min
pieczenie

5. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. W razie potrzeby ponownie delikatnie nacinamy bułeczki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 8 ocen

Wasze komentarze

  • Matys 16 lipca 2023 o 19:15
    Ocena:

    Pierwszy raz robie z tego przepisu. Proszę mi powiedzieć czy ciasto ma być, mokre, kleić się do ręki, czy raczej odstawać od miski?

    • Małgosia 17 lipca 2023 o 07:35

      Ciasto nie może być zbyt suche, ale dobrze wyrobione jest tak elastyczne, że łatwo odstaje od dłoni i powierzchni.

  • Mirosław 10 kwietnia 2022 o 17:17

    W zasadzie sukces. Kajzerki były smaczne. Dziękuję za przepis. Ale jednak daleko im było do tych znanych z osiedlowej piekarni. Były zbyt zbite, mało puszyste. No i skórka nie była chrupiąca. Czy tak ma być, gdy piecze się bez chemii, bez ulepszaczy…? Czy też gdzieś popełniłem błąd?

    • Kasia 27 kwietnia 2022 o 19:59

      moje wyszły dokładnie tak jak piszesz, choć w smaku dobre

      • Małgosia 27 kwietnia 2022 o 20:50

        Bułeczki na pewno mają nieco inną konsystencję niż te kajzerki dostępne w większości sklepów. W każdym razie bułeczki nie powinny być ani bardzo zbite. Uzyskanie chrupiącej skórki wymaga nieco wyczucia własnego piekarnika. Warto też piec pieczywo w zaparowanym piekarniku, to poprawia konsystencję wypieków (funkcja piekarnika lub kilka kostek lodu wrzuconych na dno).

  • Agnieszka 28 marca 2019 o 13:38

    Bułeczki pyszne i łatwe do zrobienia😃
    Synek właśnie wcina ja zjadłam już dwie nie wiem co będzie z figurą bo jak do tej pory wszystko z bloga mi smakuje😉
    Dziękuję za super przepis

  • Pyska 21 marca 2019 o 17:18

    Witam!
    Niestety z podanego przepisu wyszly mi 4 kajzerki a nie 8 jak bym to podzielila na 8 czesci wyszły by mini mini kajzerki
    Nie wiedziec czemu

    • Tosia 26 marca 2019 o 11:46

      To chyba wyjątkowo duże kajzerki, bo z tych proporcji na pewno mi wyszło 8 sztuk, co widać nawet na zdjęciu. Uformowane bułki jeszcze rosną, więc nie są wcale taki mini 🙂

    • OSKAR 12 stycznia 2021 o 20:57
      Ocena:

      COŚ ZOBIŁAŚ ŹLE

  • Magda 17 września 2018 o 20:49

    Dziękuję za przepis. Może wizualnie nie jest to mistrzostwo, ale PYSZNE są:)

  • Joanna 15 sierpnia 2018 o 19:13

    Na jakim poziomie w piekarniku ustawić blachę?

  • Magdalena 3 marca 2018 o 19:25
    Ocena:

    Przepis prosty, łatwy a bułeczki z niego wychodzą rewelacyjne. Miękkie, puszyste, sprężyste…nawet na drugi dzień bardzo smakują i nie tracą miękkości i sprężystości. Polecam bardzo ??

  • Elżbieta 10 stycznia 2018 o 17:28

    Upiekłam dzisiaj 🙂 Z braku suszonych drożdży, użyłam świeżych, robiąc zaczyn drożdżowy według twojego sposobu 😉
    Kajzerki są pyszne 🙂 Polecam 🙂

  • Robert 3 stycznia 2018 o 19:40
    Ocena:

    Coś wspaniałego te bułeczi, zrobiłem i nie zdążyły wystygnąć 🙂 Robią się już drugie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    • Robert 4 stycznia 2018 o 18:14
      Ocena:

      Robiłem ponownie te przepyszne bułeczki ale tym razem posmarowałem je pomadą, skurka wyszła lekko chrupiąca i miała piękny połysk. Pomadę zrobiłem z 100 ml wody do małego rądelka, kopiata łyżeczka mąki tej co do bułeczek i szczypta soli,wmieszać i doprowadzić do wrzenia mieszając cały czas, wyłączyć. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować obficie gorącą pomadą i piec zgodnie z przepisem. Polecam je w tej postaci, pozdrawiam.

  • Iza 26 września 2017 o 11:43

    Mam problem – moje bułki w czasie wyrastania nie rosną do góry, tylko „rozłażą się” na boki. Robi się z nich po prostu szerszy placek. Co robię nie tak?

    • Tosia 27 września 2017 o 21:53

      Powodów może być kilka, znam za mało szczegółów: albo ciasto za luźne, albo bułki za długo wyrastają, albo dodaje Pani za dużo drożdży.

  • Anna 17 sierpnia 2017 o 18:02

    No to może wyjdą z mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850 🙂

    • Tosia 18 sierpnia 2017 o 15:01

      Taka modyfikacja też się nie uda, podobna historia. Można dać w takich samych proporcjach mąkę orkiszową jasną, albo wymieszać pełnoziarnista pół na pół z pszenną, ale wtedy trzeba dać więcej wody.
      Proponuję skorzystać z wyszukiwarki, gdzie można zaznaczać np. mąkę jaką mamy, na blogu jest sporo przepisów do wyboru: https://smakowitychleb.pl/kategorie-przepisow/ 🙂

  • Anna 17 sierpnia 2017 o 08:00

    Witam ,czy zamiast maki pszennej moge wykorzystac make zytnia pelnoziarnista typ 2000.
    Pozdrawiam Anna

    • Tosia 17 sierpnia 2017 o 12:59

      Niestety mąka żytnia pełnoziarnista nie bardzo się nadaje do drożdżowych wypieków, a na pewno nie da się z niej uformować krągłych bułeczek 🙂

  • Ania 23 marca 2017 o 19:41

    Dzisiaj piekłam z dzieciakami bułeczki, niestety moje wyszły jakieś takie ciężkie, za mało puszyste, co moze byc przyczyna? Z wyglądu, super 🙂

    • Ania 23 marca 2017 o 19:49

      Acha, jeszcze dodam, ze jak na moje, oko ciasto za pierwszym i drugim razem ładnie rosło.

    • Tosia 24 marca 2017 o 00:35

      Przypuszczam, że drożdże nie były aktywne i bułki nie wyrosły. Inna opcja to źle wyrobione ciasto, stąd efekt zbicia.

  • Klaudia 28 lutego 2017 o 23:50

    To niesamowite!!! Po raz pierwszy piekłam coś drożdżowego i wszystko wyszło idealnie!!! No, może nie udało mi się osiągnąć takich nacięć – pęknięć, ale smak rewelacyjny. Jak z piekarni!!! Żeby się zrumieniły musiałam potrzymać jakieś 3-4 minuty dłużej. Bardzo dziękuję za Waszą stronę, za przepisy i porady, niezbędne dla takich początkujących jak ja. Spodobało mi się pieczenie pieczywa i od dziś zacznę się dokształcać – oczywiście przy pomocy Waszych wspaniałych przepisów.
    Pozdrawiam serdecznie
    Klaudia

    • Tosia 1 marca 2017 o 09:13

      Zarumienienie to już kwestia grzałki i indywidualna sprawa piekarnika. Cieszę się i życzę samych udanych wypieków 🙂

  • Aga 8 lutego 2017 o 17:47

    Kajzerki te najlepsze są świeżo upieczone, pyszne nawet z samym masłem 🙂

  • Marta 29 października 2016 o 11:30

    Czy mozna pominac jajko? Niestety corka ma alergie na jajka a ten przepis na bulki wyglada przepysznie. Ewentualnie czy mozna czyms jajko przy wypieku chleba lub bulek zastapic? Przy slodkich ciastach nie mam problemu, bo banan daje rade 🙂

    • Tosia 31 października 2016 o 12:20

      Można pominąć jajko, a w zamian dać kilka łyżek musu jabłkowego, rozgniecionego banana (bez cukru nie będzie wpływał za bardzo na smak bułek), rozgniecionego ziemniaka, namoczone siemię lniane, albo mus z dyni, ale bez tez wyjdzie. Na blogu są też gotowe przepisy na bułki bez jajka, więc zachęcam do samodzielnego wyszukiwania przepisów 😉

  • Justyna 30 sierpnia 2016 o 16:23

    Właśnie pożarłam jeszcze ciepłą kajzereczkę z masełkiem i żółtym serem 🙂 Pychaaaaaaa 🙂

  • Agnieszka 19 sierpnia 2016 o 00:54

    Suszone. Ale nie dodałam na początku cukru. W smaku były ok, ale musiałam piec kilka minut dłużej, by lekko się zrumieniły. Spróbuję jeszcze raz. Dziękuję za pomoc.

  • Agnieszka 16 sierpnia 2016 o 23:25
    Ocena:

    Moje trochę nie wyszły… Mój błąd, zapomniałam o cukrze, jak wyrabiałam ciasto mikserem. Ale dodałam i później odczekałam zgodnie z przepisem. Niestety po 15 minutach były strasznie blade, zaczęły się rumienić delikatnie po dodatkowym kwadransie. Ale od początku coś robiłam nie tak, bo ciasto nie wyrosło. Cóż, pozostaje spróbować jeszcze raz. Dziękuję za przepis i pozdrawiam wszystkich, którzy jak ja odstresowują się w kuchni.;-)

    • Tosia 17 sierpnia 2016 o 09:25

      Jeśli ciasto nie wyrosło i było blade to albo Pani zapomniała drożdży, albo nie były odpowiednio aktywne. Suszone czy świeże? 🙂

  • Marcela 6 lipca 2016 o 23:49

    Czy możesz podać ilość drożdży w gramach? Będę bardzo wdzięczna, dopiero zaczynam i nie chcę się zrazić;) Łyżeczka, łyżeczce nie równa!

    • Tosia 7 lipca 2016 o 19:49

      Powiedzmy, że będą to 3 g 🙂

      • Ewa 30 lipca 2016 o 10:05

        Witam,
        mam pytanie: czy mogę zrobić ciasto wieczorem i wyrośnięte wstawić do lodówki i upiec bułki rano? ile czasu wtedy potrzebuję, żeby się ogrzało i czy wtedy też musi stać 40 min.?
        Pozdrawiam
        Ewa

        • Tosia 31 lipca 2016 o 16:31

          Dzień dobry,
          Można tak zrobić, ale ciasto niestety po wyjęciu z lodówki będzie potrzebowało trochę czasu w temperaturze pokojowej i tego się nie przeskoczy. Minimum 30 minut 🙂

          • Ewa 8 sierpnia 2016 o 00:24

            bardzo dziękuję za informację, raz już upiekłam kajzerki i wszystkim smakowały.
            Pozdrawiam
            Ewa

  • Ola 14 lutego 2016 o 19:44

    Dzien dobry,

    Czy z mąka typu 750 tez wyjdą? Czy lepiej piec z 550 lub 500?

    Ola

    • Tosia 14 lutego 2016 o 21:51

      Dzień dobry.
      Wyjdą, ale być może będą potrzebowały odrobinę więcej wody (kilka łyżek) i będą też trochę ciemniejsze 🙂

  • Magdalena 29 stycznia 2016 o 19:17

    Pospieszyłam się i nie zaczekałam na odpowiedź, bo piekarnik gorący po chlebku, więc zaraz buły idą do wypieku, zobaczymy co wyjdzie 😉 Dałam pół na pół z wodą 😉 Dziękuję za odpowiedź 😉

  • Magdalena 29 stycznia 2016 o 16:40

    Mam butelkowe mleko, czy mogę zmieszać pół na pół mleko z wodą?? lub użyć samej wody?? wydaje mi się, że będą za słodkie gdy dodam aż tyle mleka. Kiedyś zrobiłam na tym mleku pizze i ciasto było słodkie. 🙂

    • Tosia 29 stycznia 2016 o 17:56

      Można pół na pół lub zastąpić wodą, w obu przypadkach proporcje będą takie same, zmieni się tylko smak i kolor wypieku 🙂 Na mleku wychodzą też trochę delikatniejsze.

  • za3mana 10 listopada 2015 o 21:46

    Bardzo fajne przepisy i wiele cennych rad :)zabieram sie do pieczenia ,mam nadzieję że wszystko pójdzie zgodnie z planem 🙂 Pozdrawiam

  • Agata 8 października 2015 o 18:15

    Witam.można to ciasto wyrobić w maszynie? Jak?:)

    • Tosia 9 października 2015 o 10:39

      Dzień dobry 🙂
      Ma Pani na myśli automat do wypieku chleba? Żeby w niej tylko wyrobić ciasto, zamiast ręcznie, a potem już normalnie piec w piekarniku. Można tak zrobić, jeśli nie ma Pani miksera, ale to zależy od indywidualnych ustawień automatu, proszę zerknąć w instrukcję. Na pewno jest program tylko do wyrabiania.
      Pozdrawiam

      • Michalina 21 stycznia 2017 o 17:02

        Ja od dłuższego czasu wyrabiam drożdżowe ciasta (na placki, bułeczki, na pączki, na chleby) już tylko w maszynie do pieczenia chleba. Tam pięknie wyrasta i wyroby z niego są bardziej pulchne.

  • Remik 27 września 2015 o 20:33

    Czy zamiast suchych drożdży można użyć świeżych? Jaki zastosować przelicznik?
    Pozdrawiam.

  • Gosia 24 czerwca 2015 o 11:02

    A pieczemy ztermoobiegiem czy bez?

    • Tosia 24 czerwca 2015 o 21:11

      Zawsze pieczemy bez, w trybie góra-dół, chyba, że w przepisie jest zaznaczone coś na temat termoobiegu 🙂

  • Barbara 14 maja 2015 o 17:15
    Ocena:

    Piekłam dzisiaj te bułeczki i mogę powiedzieć tylko jedno , tak pysznych bułek jeszcze nie jadłam ! polecam je wszystkim 🙂 U mnie zagoszczą na stałe . Pozdrawiam 🙂

    • Tosia 14 maja 2015 o 19:33

      Bardzo miło mi to czytać 🙂 Zachęcam też do spróbowania innych przepisów.
      Pozdrawiam serdecznie!

  • An etka 5 maja 2015 o 19:44
    Ocena:

    Ktoś powie ot zwykłe kajzerki, ale się pomyli, bo te kajzerki są pyszne 🙂 ! Polecam każdemu, kto robi domowe pieczywo. Niewiele pracy, a efekt zadawalający :).

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej