Jak uzyskać chrupiącą skórkę?

Chyba każdy zgodzi się ze mną, że najlepszy chleb to taki z chrupiącą skórką i miękkim miąższem. Czasami trudno uzyskać właśnie taką strukturę. Bywają chleby bardzo miękkie (co też ma swój urok), a czasem twarda jest nie tylko skórka, co pozbawia bochenek walorów smakowych.

Dzisiaj przedstawię wam kilka domowych, sprawdzonych sposobów na dodanie skórce chrupkości. Głównym bohaterem będzie woda w wielu postaciach.

1. Naczynie z lodem 

Jednym z niezawodnych sposobów na otrzymanie chrupiącej skórki w każdym bochenku (i na drożdżach i na zakwasie) jest użycie naczynia wypełnionego kostkami lodu. Dzięki włożeniu go na dno piekarnika, dookoła woda z lodu paruje, nie naruszając miąższu, a dodając chrupkość zewnętrznej części bochenka.

Sposób: Napełnij głęboką blachę, lub inne żaroodporne naczynie kostkami lodu. Po włożeniu formy z ciastem na chleb do piekarnika, umieść wypełnione kostkami lodu naczynie na dnie, lub na niższym szczeblu piekarnika.

2. Smarowanie bochenka zimną wodą

Kolejny sposób również wykorzystuje walory jakie niesie ze sobą zimna woda. Jest to sposób wymagający trochę więcej zaangażowania, niż włożenie do piekarnika naczynia z kostkami lodu i trochę bardziej ryzykowny, jednak ja używam go bardzo często.

W tym wypadku lepiej sprawdzi się przy tworzeniu chleba na zakwasie, gdyż smarując go, nie ryzykujesz, że znacznie opadnie, jak to może się zdarzyć przy chlebach drożdżowych.

Sposób: Napełnij szklankę/filiżankę/miseczkę bardzo zimną wodą (możesz dodać kilka kostek lodu, aby mieć pewność, że woda jest naprawdę zimna. Po wsadzeniu bochenka chleba do piekarnika, po kilku minutach otwórz drzwiczki i posmaruj wierzch chleba za pomocą kuchennego pędzelka. Zamknij piekarnik i powtarzaj tę czynność co jakiś czas, gdy skórka wyschnie (nie będą już widoczne ślady wody).

3. Pryskanie zimną wodą

Niektóre stałe elementy domowego wyposażenia mogą się nam czasem przypadać do celów pierwotnie im nie przeznaczonych. Tak jak na przykład spryskiwacz, który zwykle przydaje się przy prasowaniu, czy podlewaniu roślin. Świetnie sprawdzi się jako pomocnik przy uzyskaniu chrupiącej skórki i wymaga mniejszych nakładów energii niż poprzednie metody.

Ta metoda sprawdzi się i przy chlebach na drożdżach i na zakwasie. Jednak przy tych pierwszych należy bardzo delikatnie otwierać i zamykać piekarnik, aby chleb niespodziewanie nie opadł.

Sposób: Napełnij spryskiwacz zimną wodą. Po włożeniu chleba do piekarnika odczekaj kilka minut. Następnie otwórz delikatnie piekarnik i spryskaj jego wnętrze (nie bezpośrednio na chleb). Powtarzaj tę czynność co kilka, kilkanaście minut, aby utrzymać wilgoć w środku.

4. Metoda dla spóźnialskich- smarowanie po upieczeniu

Wszystkie powyższe metody wymagają zaangażowania podczas procesu pieczenia. Zdarza się jednak, że zapomnimy o chęci uzyskania chrupiącej skórki, lub po prostu chcemy upiec bochenek, nie przejmując się dodatkowymi czynnościami. W takim wypadku pomaga posmarowanie chleba zimną wodą tuż po upieczeniu.

Sposób: Po wyjęciu bochenka z piekarnika, natychmiast posmaruj chleb, używając pędzelka, bardzo zimną wodą. Chleb musi być jeszcze bardzo ciepły. Gdy już trochę wystygł, nie uzyskasz odpowiedniego efektu.

Jak widać, jest wiele sposobów na chrupką skórkę. Czytałam o niezliczonych, innych pomysłach, których jeszcze nie udało mi się wykorzystać w praktyce, ale z pewnością w najbliższym czasie spróbuję i podzielę się z wami kolejnymi pomysłami.

3 Odpowiedzi na “Jak uzyskać chrupiącą skórkę?”

  1. grzegorz
    Październik 18, 2012 godz. 23:23 #

    Glanc kolego glanc. Woda z mąką ( glanc) a nie kostki lodu…
    pozdrwaiam

  2. Joanna
    Styczeń 2, 2013 godz. 20:50 #

    podaję wypraktykowaną metodę na piękną, błyszczącą skórkę. Zagotować ok 100ml wody i dodać do niej rozrobioną łyżeczkę mączki ziemniaczanej. Po uzyskaniu luźnego kisielu smarować chleb od razu po wyjęciu z pieca. Pewny sposób. Pozdrawiam smakoszy własnego chleba i Twórczynię pożytecznego bloga.

  3. anna
    Sierpień 26, 2013 godz. 17:37 #

    tez czytalam na temat maki z woda- jeszcze nie probowalam; Kiedys ogladalam video z Popem , ktory wypiekal chleb zytni na zakwasie i po wyrosnieciu w formie mazal go pedzlem jakas mikstura( a moze maka z woda???)Po upieczeniu chleb wyszedl niesamowicie urodziwy- caly brazowy a wierzch bielusienki= cudo; cos tam mowil na ten temat ale po rosyjsku i slowa wpadaly w jego wielka brode.A moze ktos wie?Pozdrawiam ;

Zostaw komentarz