Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Cebulę siekamy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Podsmażamy aż się zarumieni, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy miód i karmelizujemy jeszcze minutę. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, karmelizowaną cebulę. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto przez ok, 4-5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 12 kulek.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Z każdej z nich formujemy cienki paluszek i układamy je na blasze obok siebie w małych odstępach. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
5. Wierzch wyrośniętych paluchów ozdabiamy na przemian kawałkami oliwek, suszonych pomidorów i pestek.
pieczenie
pieczenie
6. Grissini wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Smakowita
Upieczone grissini podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min