Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż osiągnie elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Uformuj z ciasta rulon, aby łatwiej było je pokroić na równe kawałki. Pokrój na ok. 30-35 kawałków, a następnie z każdego uformuj bardzo cienki rulon. Im cieńszy, tym bardziej będą chrupiące. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz ok. 10 minut, aż lekko zbrązowieją na końcach.
Smakowita
Ocena czytelników: 4 z 2 ocen
Czas całkowity: 1 godz 40 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 10 min