Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, puree z dyni, przyprawy i sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy podłużnego palucha, układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Bułeczki smarujemy białkiem jajka i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15-17 minut w 190 stopniach.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 4 godz 15 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 15 min