Jesienią z roku na rok, jestem coraz bardziej oczarowana dynią. Odkrywam jej nowe gatunki i eksperymentuję łącząc z różnymi składnikami.

Rok temu moją ulubienicą była dynia hokkaido. A ostatnio odkryłam niesamowity smak dyni piżmowej i ciekawą w strukturze dynię makaronową. Ta ostatnia po upieczeniu przypomina nitki makaronu, ale równie dobrze sprawdza się, jeśli jest duszona.

Dzisiaj połączyłam dwa gatunki dyni i przygotowałam cynamonowy farsz na słodko do maślanych brioszek. Wierzch upieczonych bułeczek polałam dodatkowo lekko cytrynowym lukrem, wyszło słodkawo, ale przy zachowaniu odpowiedniej granicy słodkości.

dyniowe brioszki

dyniowe brioszki

Przepis dołączam do wrześniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" na Akacjowym blogu oraz do listy Panissimo:

bannerbannerek

Dyniowe brioszki
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 8
 
Składniki
  • 550 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży
  • 70 g cukru
  • jajko
  • 260 ml mleka
  • 70 g masła
  • Farsz:
  • 300 g dyni
  • 60 g miękkie masła + łyżka
  • 3-4 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • goździk
  • Wierzch:
  • białko
  • Lukier:
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1-2 łyżki letniej wody
  • łyżeczka soku z cytryny
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże i jajko.
  2. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Wlewamy je powoli do misy z mąką i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i miksujemy jeszcze 3-4 minut, aż ciasto je wchłonie.
  3. Wyrobione ciasto powinno być lśniące i elastyczne. Przekładamy je do misy wysmarowanej masłem lub zostawiamy w misce, w której było wyrabiane. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. W tym czasie dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla razem z łyżką masła, 3 łyżkami cukru, szczyptą gałki muszkatołowej, goździkiem i 1/2 łyżeczki cynamonu. Dynię karmelizujemy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy sok z cytryny i studzimy. Miękkie masło mieszamy z pozostałą łyżką cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu łączymy z ostudzoną dynią.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na placek o wymiarach ok. 30x30 cm. Wzdłuż jednego brzegu wykładamy farsz. Zawijamy ciasto jak roladę. Z utworzonego rulonu kroimy 8 bułeczek, każdą z nich przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, aż będą rumiane.
  7. W tym czasie cukier puder mieszamy energicznie z sokiem z cytryny i gorącą wodą.
  8. Upieczone brioszki studzimy na kuchennej kratce i polewamy lukrem.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen