Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże i jajko. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Wlewamy je powoli do misy z mąką i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i miksujemy jeszcze 3-4 minut, aż ciasto je wchłonie.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto powinno być lśniące i elastyczne. Przekładamy je do misy wysmarowanej masłem lub zostawiamy w misce, w której było wyrabiane. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
3. W tym czasie dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla razem z łyżką masła, 3 łyżkami cukru, szczyptą gałki muszkatołowej, goździkiem i 1/2 łyżeczki cynamonu. Dynię karmelizujemy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy sok z cytryny i studzimy. Miękkie masło mieszamy z pozostałą łyżką cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu łączymy z ostudzoną dynią.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na placek o wymiarach ok. 30x30 cm. Wzdłuż jednego brzegu wykładamy farsz. Zawijamy ciasto jak roladę. Z utworzonego rulonu kroimy 8 bułeczek, każdą z nich przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, aż będą rumiane. W tym czasie cukier puder mieszamy energicznie z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Upieczone brioszki studzimy na kuchennej kratce i polewamy lukrem.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 57 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 17 min