Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z cukrem, drożdżami i solą. Mus/puree z dyni przelewamy do rondelka, dodajemy wody i podgrzewamy na małym ogniu, aż będzie letnie. Ciepły, rozwodniony mus stopniowo dodajemy do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Po kilku minutach przekładamy ciasto do podsypanej mąką misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, zostawiamy na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na 6-8 części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę, które kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i posmarowanej oliwą. Bierzemy mały kieliszek/zakrętkę i wycinamy środki w przyszłych bajglach. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut.
gotowanie ciasta
gotowanie ciasta
4. W dużym garnku gotujemy wodę z łyżką cukru. Wyrośnięte bajgle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy po 1 minutę na każdą stronę. Podgotowane bajgle kładziemy ponownie na blasze wyłożonej pergaminem.
pieczenie
pieczenie
5. Rozbełtanym jajkiem smarujemy wierzch bajgli i posypujemy pestkami dyni. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut, aż będą rumiane.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 22 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 22 min