Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, drożdże, rozbełtane jajka, puree z dyni, sól i cynamon. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2-3 minuty, aż wchłonie je ciasto. Elastyczne i gęste ciasto zostawiamy w misie na godzinę.
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
2. W tym czasie w rondlu topimy 2 łyżki masła. Dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki i mieszamy. Utworzoną kruszonkę wkładamy do lodówki.
formowanie
formowanie
3. Po godzinie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, dzielimy 3 lub 4 wałeczki, z których zaplatamy warkocz. Utworzoną chałkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką na 30-40 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośniętą chałkę posypujemy utworzoną wcześniej kruszonką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w 190 stopniach, następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 25 min