Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę na przemian z olejem i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne. Przykrywamy je i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
formowanie
2. Ciasto dzielimy na 12 podobnej wielkości części.
wyrastanie
wyrastanie
3. Z każdej części formujemy wałeczek, który zakręcamy w dowolny supełek. Uformowane bułeczki kładziemy w odstępach na blasze, zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
4. Klarowane masło lub olej krótko podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy poszatkowany drobno czosnek i zioła.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu czosnkowym masłem/olejem przy pomocy pędzelka.
pieczenie
pieczenie
6. Bułeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, metodą góra-dół przez 18-20 minut, aż będą rumiane z wierzchu,
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min