Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce mąkę pszenną, drożdże suszone instant, sól i cukier. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto na chleb odrywany, aż osiągnie elastyczną konsystencję odchodzącą od ręki. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na lekko obsypaną mąką stolnicę i uformuj z niego długi rulon. Rulon pokrój na 30 równych części. Z każdej części uformuj kulkę. W osobnej miseczce połącz masło, cukier trzcinowy i cynamon, czyli składniki na cynamonową masę i dobrze wymieszaj. Zanurzaj w masie każdą kuleczkę i rozsmaruj ją po całej powierzchni każdej kulki. Kulki wysmarowane masą układaj w wyłożonej papierem do pieczenia formie jedna obok drugiej. Następnie układaj na nich drugą warstwę kulek. Całość przykryj materiałową szmatką i odstaw do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Wstaw formę z kulkami ciasta i piecz odrywany chleb cynamonowy przez ok. 35 min., aż zbrązowieje.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej