Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy. Łączymy z drożdżami i solą. Wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ok. 4-5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy na godzinę pod przykryciem w misie posmarowanej oliwą.
formowanie
formowanie
3. Po tym czasie ciasto przekładamy na posypany mąką blat. Formujemy kulę i wałkujemy ją cienko na duży placek. Przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem.
pieczenie
pieczenie
4. Placek pokrywamy ulubionym sosem i dodatkami, posypujemy serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 250 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 1 godz 25 min
Czas wyrastania: 1 godz 10 min
Czas wypieku: 15 min