Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Drożdże łączymy z wodą, dodajemy powoli mąkę i mieszamy składniki do osiągnięcia elastycznego, sztywnego ciasta. Przykrywamy go folią spożywczą i zostawiamy na 12-16 godzin w ciepłym miejscu.
wyrabianie
wyrabianie
2. Następnego dnia szykujemy ciasto. W misie umieszczamy wszystkie suche składniki, oprócz zaczynu biga. Wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto mikserem na pierwszej prędkości. Gdy składniki się połączą, dodajemy stopniowo zaczyn biga i dalej wyrabiamy ciasto mikserem, lecz na drugiej prędkości przez ok. 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Lepkie i luźne ciasto zostawiamy w misie. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką. Po godzinie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Składamy jak kopertę i wkładamy ponownie do misy. Po kolejnej godzinie znowu ciasto składamy, przekładamy do misy i odstawiamy jeszcze na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Przekładamy wyrośnięte ciasto na oprószony blat. Wyciskamy z niego pęcherzyki gazu, uważając, aby wewnętrzne pęcherzyki zostały nietknięte. Ciasto dzielimy na kilkanaście części, ważących ok. 50-60 g. Z każdej z nich formujemy bułeczki, które kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Ciabattini przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Na dnie piekarnika kładziemy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Wkładamy do piekarnika formę z bułeczkami, pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 12-15 minut. Upieczone ciabattini studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 5 godz 30 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 30 min