Ciabatta z czekoladą to dla niektórych zaskakujące połączenie. Ja ciabatty piekę w domowej piekarni już od dłuższego czasu. Zwykle wymieniam dodatki, tworząc nowe kombinacje smakowe. Rozpoczynam proces od zrobienia drożdżowego zaczynu, a następnie dodaję porcję mąki w celu uformowania bochenka. Robiąc ciabattę w ten sposób już zagniatając rękami ciasto można wyczuć, że ma ona luźniejszą konsystencję. W rękach to czysta przyjemność. Dzięki tej właśnie luźnej konsystencji sam chleb jest mniej zbity i tworzą się charakterystyczne dla ciabatty podłużne dziurki. Taki klasyczny przepis na ciabattę jest tutaj.
Dzisiaj postanowiłam poeksperymentować z czekoladą. Tego typu wypieki jednoznacznie kojarzą się ze słodkim pieczywem – jednak w tej recepturze przełamałam ten stereotyp. Marzyłam o małych czekoladowych elementach chleba (a nie bułek), które pojawią się od czasu do czasu przy kolejnym gryzie. Gdy w pierwszej fazie pieczenia spostrzegłam wydobywające się z chleba małe strużki topiącej się czekolady – wiedziałam, że jestem na dobrym tropie.
Ciabatta nieodłącznie kojarzy się z mąką pszenną. Postanowiłam wprowadzić jeszcze jedną innowację i mój wypiek wzbogaciłam o mąkę żytnią. Efekt? Ciabattę z czekoladą oceńcie sami już po zapachu wydobywającym się z piekarnika:) Z tego przepisu wyjdą Wam 2 ciabatty. A jeśli słodkości będzie mało, to może jeszcze skusi Was ta czekoladowa chałka?
Ciabatta z czekoladą nie wyjdzie bez drożdży. W tym przepisie to drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto chlebowe. Ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Jak to zrobić – wyjaśniam w poradniku „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Możecie też zadać pytanie o pieczenie chleba w komentarzu pod przepisem lub napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Będę eksperymentować z chlebkiem z pomidorami. Poprzedni mi się nie udał. Spróbuję jeszcze raz. Jak to mówią: na dwoje babka wróżyła. Pozdrawiam
mam pytanie czy mąka żytnia musi być 750 czy jak mam mąkę żytnią razową 2000 to też może być
Szczerze mówiąc lepiej, aby była to mąka żytnia typ 720. Mąka razowa zachowuje się zupełnie inaczej i nie jestem w stanie zapewnić, że wyjdzie z niej podobny wypiek. Ale zachęcam do eksperymentów!:)