Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Składniki na zaczyn: 170 g mąki pszennej chlebowej, 200 ml wody i 2 g suszonych drożdży mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin. W tym czasie drożdżowy zaczyn wyrośnie, a na jego powierzchni pojawią się liczne pęcherze. Gdy zacznie lekko opadać, będzie gotowy do użycia.
mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
2. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego na ciabattę z czekoladą dodajemy wszystkie składniki - oprócz czekolady i zagniatamy ciasto.
Wyrabianie ciasta i pierwsze wyrastanie
60 min
Wyrabianie ciasta i pierwsze wyrastanie
3. Ciasto na ciabattę z czekoladą wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego tak długo, aż stanie się bardzo elastyczne i gładkie. Powinno być dosyć luźne - nie podsypujemy go mąką. Pod koniec wyrabiania, do ciasta wtłaczamy posiekaną czekoladę. Wyrobione ciasto odstawiamy po przykryciem w temperaturze pokojowej na około 45-60 minut.
formowanie ciasta i drugie wyrastanie
30 min
formowanie ciasta i drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto na ciabattę z czekoladą przekładamy na oprószony mąką blat i formujemy dwa podłużne bochenki rolując i skręcając ciasto dłońmi. Ciabatty układamy na blasze wyłożonej pergaminem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni C.
pieczenie ciabatty
20 min
pieczenie ciabatty
5. Ciabatty z czekoladą wstawiamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy przez kolejne 10-15 minut lub do momentu, aż ciabatty się zarumienią.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej