Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Kawałek korzenia chrzanu obieramy i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Mąki mieszamy ze sobą w misie, dodajemy sól, aktywny zakwas. Dodajemy tarty chrzan, wlewamy oliwę i letnią wodę. Mieszamy składniki przez 2 minuty, do dokładnego połączenia.
wyrastanie
wyrastanie
2. Ciasto będzie w konsystencji przypominał plastelinę, zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2,5 h.
formowanie
formowanie
3. Ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką, aby się nie kleiło i wałkujemy na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Wycinamy przyszłe krakersy tworząc mniejsze prostokąty lub wycinając kółka
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 1-1,5 h.
pieczenie
pieczenie
5. Blachę z pieczywem wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.
Smakowita
Studzimy na kuchennej kratce. Podajemy np. ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 20 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 20 min