Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Kawałek korzenia chrzanu obieramy i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Mąki mieszamy ze sobą w misie, dodajemy sól, aktywny zakwas. Dodajemy tarty chrzan, wlewamy oliwę i letnią wodę. Mieszamy składniki przez 2 minuty, do dokładnego połączenia.
wyrastanie
150 min
wyrastanie
2. Ciasto będzie w konsystencji przypominał plastelinę, zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2,5 h.
formowanie
3 min
formowanie
3. Ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką, aby się nie kleiło i wałkujemy na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Wycinamy przyszłe krakersy tworząc mniejsze prostokąty lub wycinając kółka
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
4. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 1-1,5 h.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Blachę z pieczywem wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej