Prawie dwa lata temu (bo do dokładnej rocznicy brakuje jeszcze 3 dni) upiekłam po raz pierwszy domowe chrupkie pieczywo. Od tego czasu nie kupuję już gotowego, a za każdym razem jak mam ochotę przygotować jakieś szybkie pieczywo, przypominam sobie o tym przepisie. Pieczywo tego typu świetnie sprawdza się po prostu do chrupania, ale można je także serwować z sosami i dipami lub potraktować jak chleb i zrobić kanapki. Możliwości jest wiele, a robi się je naprawdę szybko. Tym razem połączyłam mąkę pszenną z pełnoziarnistą i poszłam w stronę śliwkowych smaków. W cieście znalazły się domowe powidła, a także kawałki świeżych śliwek. Wyszło pysznie, polecam miłośnikom śliwek, szczególnie w sezonie! A zimą świeże owoce wystarczy zastąpić suszonymi :) chrupkie pieczywo śliwkowechrupkie pieczywo śliwkowechrupkie pieczywo śliwkowechrupkie pieczywo śliwkowechrupkie pieczywo śliwkowechrupkie pieczywo śliwkowe
Chrupkie pieczywo śliwkowe
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 9
 
Składniki
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 4 śliwki
  • 30 ml oliwy
  • 150 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy powidła, pokrojone w drobną kostkę śliwki, oliwę i sól.
  2. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto do połączenia składników.
  3. Podsypujemy je dodatkowo mąką (aby się nie przykleiło do wałka) i cienko rozwałkowujemy.
  4. Wycinamy małe prostokąty podobnej wielkości i kładziemy ja na blasze wyłożonej pergaminem.
  5. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach, aż staną się chrupkie i rumiane.
  6. Studzimy na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen