Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy powidła, pokrojone w drobną kostkę śliwki, oliwę i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto do połączenia składników.
formowanie
formowanie
2. Podsypujemy je dodatkowo mąką (aby się nie przykleiło do wałka) i cienko rozwałkowujemy.
formowanie
formowanie
3. Wycinamy małe prostokąty podobnej wielkości i kładziemy ja na blasze wyłożonej pergaminem.
pieczenie
pieczenie
4. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach, aż staną się chrupkie i rumiane.
Smakowita
Studzimy na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 25 min
Czas wyrastania: 10 min
Czas wypieku: 35 min