Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy aktywny zakwas, sól, cukier i posiekany drobno ząbek czosnku. Zaczynamy wlewać letnią wodę z oliwą i wyrabiać ciasto, jedynie do połączenia składników.
wyrastanie
wyrastanie
2. Po ok. 2 minutach przekładamy je do naoliwionej misy, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h. W tym czasie 3 łyżki oliwy mieszamy z posiekanym ząbkiem czosnku. Odstawiamy.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy cienko ciasto na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Ostrym nożem dzielimy na kwadraty o wymiarach ok. 10x10 cm. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem, kładziemy w odstępach i przykrywamy ściereczką.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Po tym czasie wierzch przyszłych chlebków smarujemy wcześniej przygotowaną oliwą z czosnkiem. Piekarnik nagrzewamy w termoobiegu do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę z kostkami lodu. Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach wyłączamy termoobieg, nastawiamy program pieczenia góra-dół i ustawiamy temperaturę 200 stopni. Chrupkie pieczywo dopiekamy jeszcze 10 minut, aż się zarumieni.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 50 min
Czas wyrastania: 5 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min