Chrupkie pieczywo jest moim zdaniem smaczną alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Szczególnie dla osób będących na lekkiej diecie.

Chrupiące chlebki znane ze sklepów nie wszystkim kojarzą się dobrze. Brakuje im smaku i można je porównać do tekturki. Ich skład bywa (chociaż nie zawsze) wątpliwy.

Idealnym rozwiązaniem wydaje się zatem upieczenie ich samodzielnie. Dzięki temu będziemy mieli pewność tego co jemy, a pieczywo w wersji domowej wychodzi niezwykle smaczne.

Jakiś czas temu podzieliłam się przepisem na pieczywo z suszonymi pomidorami i ziarnami. Przypominały one trochę krakersy i spotkały się z pozytywnym odbiorem czytelników.

Tym razem przygotowałam przepis na takie pszenno-razowe pieczywo, wykorzystując do tego zakwas żytni. A żeby smakowały jeszcze lepiej, przygotowałam je z czosnkiem.

Idealne do chrupania!

czosnekchrupkie pieczywo

Chrupkie pieczywo czosnkowe na zakwasie żytnim
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 15
 
Składniki
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 250 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 50 ml oliwy
  • 250 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 2 ząbki czosnku + 3 łyżki oliwy
Instrukcja
  1. Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy aktywny zakwas, sól, cukier i posiekany drobno ząbek czosnku. Zaczynamy wlewać letnią wodę z oliwą i wyrabiać ciasto, jedynie do połączenia składników. Po ok. 2 minutach przekładamy je do naoliwionej misy, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
  2. W tym czasie 3 łyżki oliwy mieszamy z posiekanym ząbkiem czosnku. Odstawiamy.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy cienko ciasto na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Ostrym nożem dzielimy na kwadraty o wymiarach ok. 10x10 cm.
  4. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem, kładziemy w odstępach i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
  5. Po tym czasie wierzch przyszłych chlebków smarujemy wcześniej przygotowaną oliwą z czosnkiem.
  6. Piekarnik nagrzewamy w termoobiegu do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę z kostkami lodu.
  7. Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach wyłączamy termoobieg, nastawiamy program pieczenia góra-dół i ustawiamy temperaturę 200 stopni. Chrupkie pieczywo dopiekamy jeszcze 10 minut, aż się zarumieni.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen