Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy letnią wodę i oliwę, wyrabiamy ciasto miskerem lub ręcznie przez ok. 5 minut. Elastyczne ciasto wkładamy do misy posmarowanej oliwą, przykrywamy i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
2. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części. Jeśli będzie taka potrzeba skrapiamy je oliwą, aby nie lepiły się do rąk. Każdą część spłaszczamy i nacinamy najpierw przez środek, a następnie po 3 paseczki z każdej strony.
wyrastanie
wyrastanie
3. Tak nacięte chlebki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przed pieczeniem skrapiamy je z wierzchu oliwą.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub skrapiamy ścianki wodą, aby zaparować piekarnik. Fougasse pieczemy przez 10-13 minut, aż się zarumienią. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 1 godz 33 min
Czas wyrastania: 1 godz 20 min
Czas wypieku: 13 min