Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
Mąki wsypujemy do misy, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę, aktywny zakwas oraz sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty. Ciasto powinno być plastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem, dłoń zwilżamy wodą i wyrównujemy wierzch przyszłego chleba mokrą ręką. Dekorujemy suchą kaszą i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Wyrośnięty chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut w 220 stopniach, następnie przez 20 minut w 200 stopniach.
Smakowita
Upieczony chleb studzimy, podajemy ze Smakowitą Pajdą z grubo mielonym pieprzem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min