Przepis

mieszanie składników
1 min
mieszanie składników

1. Mąkę żytnią wsypujemy do misy, łączymy z aktywnym zakwasem żytnim, solą i suszoną żurawiną.

wyrabianie
2 min
wyrabianie

2. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto na chleb żytni ręcznie, drewnianą łyżką lub mikserem, jedynie do połączenia składników.

formowanie
2 min
formowanie

3. Formę keksówkę (10x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka plastyczne ciasto. Dłoń lub łyżkę moczymy w zimnej wodzie i wyrównujemy wierzch ciasta. Posypujemy ulubionymi dodatkami, delikatnie przyciskamy i przykrywamy ściereczką lub folią aluminiową.

wyrastanie
270 min
wyrastanie

4. Ciasto na chleb żytni z żurawiną na zakwasie zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu bez przeciągów.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Po tym czasie chleb żytni z żurawiną na zakwasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni, następnie przez 20 minut w 180 stopniach.

Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej