Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, wydrylowane połówki wiśni, posiekany rozmaryn i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy krótko ciasto jedynie do dokładnego połączenia składników.
wyrastanie
wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do keksówki (12x24 cm) posmarowanej oliwą i wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką (lub dłonią) i dekorujemy gałązką rozmarynu. Przykrywamy na 4 h.
pieczenie
pieczenie
3. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku metodą góra-dół przez 20 minut w 220 stopniach i 20 minut w 190 stopniach. Upieczone chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min