Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól i bakalie. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do oprószonej mąką misy, przykrywamy i stawiamy na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie krótko składamy ciasto i jeszcze raz zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, formujemy podłużny bochenek. Wiklinowy koszyk wykładamy ściereczką, oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do koszyka, przykrywamy i zostawiamy na dwie godziny.
pieczenie
37 min
pieczenie
4. Na dnie piekarnika stawiamy miskę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 220 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę wyłożona pergaminem. Z wierzchu ciasto nacinamy. Chleb pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy jeszcze 27 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej