To, że suszone pomidory to moja miłość podkreślałam wielokrotnie. Nie mogę się już doczekać, gdy wreszcie znajdę gatunek, który odpowiada mi tego lata smakowo i będzie idealnym kandydatem do zapakowania w słoiczek na zimę. Szukam i szukam, próbuję co raz to nowych, zachwalanych przez sprzedawców gatunków, ale to jeszcze nie TO.

Wielu dziwi to, że nie lubię słodkich pomidorów. A te malinowe w ogóle pozostają daleko poza sferą moich zainteresowań. Dla mnie pomidor musi być kwaśny, praktycznie w połowie niedojrzały. Takie jadłabym całymi dniami. I takie ususzyłabym i zapakowała do słoiczka.

chleb z suszonymi pomidorami

Cierpliwie więc czekam, a w międzyczasie kupuję nie najgorsze, szatkuję i umieszczam w chlebie. Z suszonymi pomidorami smakuje zdecydowanie najlepiej.

Chleb z suszonymi pomidorami i słonecznikiem
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 30 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 50 g łuskanego słonecznika
  • 25 g oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 320 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Poszatkuj suszone pomidory.
  2. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
  3. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać chleb. Zagniataj i dolewaj aż ciasto uzyska konsystencję ciepłej plasteliny i nie będzie przyklejało się do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  4. Prostokątną formę o długości 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Umieść ciasto w środku, uklep i przykryj materiałową szmatką.
  5. Odstaw formę w ciepłe miejsce na ok. 2,5 godziny, aby ciasto znacznie urosło.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw wyrośnięte ciasto i piecz ok. 25 minut, aż chleb zbrązowieje.
  8. Odstaw do ostygnięcia.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen