Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy serek wiejski, zakwas i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Formujemy podłużny bochenek na blacie oprószonym mąką. Wykładamy wiklinowy koszyk ściereczką lub posypujemy go mąką. Przekładamy do środka uformowany bochenek złączeniem ku górze i przykrywamy na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni z termoobiegiem. Ścianki spryskujemy wodą. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni, chleb pieczemy jeszcze 27 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 4 ocen
Czas całkowity: 4 godz 47 min
Czas wyrastania: 4 godz 10 min
Czas wypieku: 37 min