Nastały chłodne dni, coraz szybciej robi się ciemno, czasem też brakuje światła, gdy wstajemy. Poranki może nam umilić rozgrzewająca owsianka, czy kromka chrupiącego, domowego chleba.

A gdyby tak połączyć te dwie przyjemności?

Do ciasta na chleb pszenno-razowy na zakwasie pszennym postanowiłam dodać owsiankę bananową. Nasączone płatki owsiane wspaniale spulchniają miąższ chleba, sprawiając, że jest przyjemnie sprężysty. Dodatkowo owsianka podniosła walory smakowe chleba. Wychodzą z niego znakomite grzanki na słodko!

owsianka bananowa

Chleb z owsianką bananową na zakwasie pszennym
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 150 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 100 g płatków owsianych + 150 ml mleka
  • 200 ml mleka
  • mały banan
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Do rondla wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je mlekiem i podgrzewamy przez kilka minut, aż zacznie gęstniej. Gotową owsiankę zestawiamy z ognia, dodajemy do niej pokrojonego w pół-plastry banana i przykrywamy pokrywką na kilka minut.
  2. W tym czasie wsypujemy do misy mąki. Dodajemy zakwas, miód i sól. Do suchych składników dodajemy letnią owsiankę. Wlewając mleko zaczynamy wyrabiać ciasto.
  3. Po 5 minutach wykładamy formę keksówkę (10x22 cm) pergaminem lub smarujemy masłem i obsypujemy płatkami owsianymi. Przekładamy do środka elastyczne ciasto. Wierzch wyrównujemy wilgotną dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 3,5-4 godziny do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięty chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach.
  5. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Zapisz
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen