Ostatnio niezwykle popularne są tak zwane "superfoods", produkty o niewiarygodnych właściwościach odżywczych, które traktowane są jak superbohaterowie w swoim fachu. Należy do nich między innymi komosa ryżowa, inaczej zwana quinoa. Jest bogata w witaminy, białko i składniki odżywcze, które są niezbędne dla naszego organizmu. A oprócz tego jest niezwykle pyszna.
Zakochałam się w komosie ryżowej już jakiś czas temu. Uwielbiam łączyć ją na przykład z sosem pomidorowym, lub jeść ją na śniadanie ugotowaną na mleku. Dodanie ją do chleba było już tylko kwestią czasu. I wyszło niezwykle dobrze.
Powiem szczerze, ten chleb jest niezwykle pyszny. Jest miękki, o delikatnym miąższu i chrupiącej skórce. Jedno wielkie "wow". A gdy dodać do tego właściwości odżywcze komosy ryżowej... czego chcieć więcej?:)
Hej! Rozumiem, że szklanka wody w proporcjach ma posłużyć do gotowania komosy a proporcja wody do ciasta właściwego to 200 ml?
Dokładnie 🙂
125ml wody do zaczynu,
200ml (szklanka) do gotowania komosy
i 200ml (szklanka) do ciasta właściwego.
Czy można ten chleb upiec na zakwasie żytnim ?
Można, proporcje bez zmian 🙂
Jakiej mąki użyć? Czy typ 1850 będzie ok?
Mąka pszenna jasna, czyli np. typ 650 lub 550. Jeśli typ 1850, czyli graham to wymieszana pół na pół z mąką jasną 🙂
Kiedy/na ktorym etapie nalezy dodac do ciasta komose?
Faktycznie, zauważyłam że źle się wyraziłam. Komosę dodajemy do ciasta właściwego. Już poprawiłam, pozdrawiam:)
Chyba przepis trochę niekonkretny- brak ilości wody w zaczynie oraz w przepisie pominieta jest komosa..
W przepisie znajduje się i woda w zaczynie i komosa ryżowa w cieście właściwym. Przepis należy czytać poziomo.
Pozdrawiam,