Przepis

przygotowywanie składników
15 min
przygotowywanie składników
1. Kalafiora gotujemy we wrzącej, posolonej i posłodzonej wodzie przez 10-15 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy go z wody i wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy oliwę, sól i pieprz do smaku oraz posiekany drobno czosnek. Całość miksujemy blenderem na gładką pastę.
wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier. Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając na zmianę ciepłe puree z kalafiora oraz letnią wodę. Ciasto zagniatamy przez minimum 6 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3. Na koniec powinno być elastyczne. Przekładamy je do nowej, naoliwionej misy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i formujemy podłużny bochenek. Kładziemy go na wyłożonej pergaminem blasze. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Wyrośnięte ciasto nacinamy na środku i wkładamy przyszły chleb do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach 40 minut. Upieczony chleb studzimy przed krojeniem (najlepiej na kuchennej kratce).
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej