Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Przekładamy je do keksówki (12x24cm) wyłożonej pergaminem i skropionej oliwą. Fasolki przycinamy na szerokość foremki i dekorujemy nimi wierzch przyszłego chleba. Całość przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 h.
pieczenie
pieczenie
3. Keksówkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, chleb pieczemy w 200 stopniach 20 minut, następnie otwieramy piekarnik, skrapiamy z wierzchu oliwą bochenek i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy jeszcze 20 minut.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Podajemy ze Smakowitą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min