Fasolka szparagowa jest trochę niedoceniania. Wiadomo, pojawia się na talerzach obiadowych np. obok kotletów i ziemniaków, albo z jajkiem sadzonym, ale rzadko kiedy robi się z niej osobne dania. Miałam trochę kolorowej fasolki w lodówce, a w keksówce świeżo wyrobione ciasto na szybki chleb drożdżowy. Postanowiłam poprzycinać fasolkę na szerokość formy i ozdobić nią z wierzchu chleb. Wyszło pięknie, a upieczona fasolka jest smaczna i oprócz funkcji dekoracyjnej, można taką skórkę oczywiście zjeść :) chleb z fasolką szparagowąchleb z fasolką szparagowąchleb z fasolką szparagowąchleb z fasolką szparagową
Chleb z fasolką szparagową
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 3 płaski łyżeczki drożdży suszonych instant
  • 300 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 12 sztuk fasolki szparagowej
  • łyżka oliwy
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.
  2. Przekładamy je do keksówki (12x24cm) wyłożonej pergaminem i skropionej oliwą. Fasolki przycinamy na szerokość foremki i dekorujemy nimi wierzch przyszłego chleba. Całość przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 h.
  3. Keksówkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, chleb pieczemy w 200 stopniach 20 minut, następnie otwieramy piekarnik, skrapiamy z wierzchu oliwą bochenek i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy jeszcze 20 minut.
  4. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Podajemy ze Smakowitą z cebulką i jabłkiem.
 
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen