Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, olej i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą, aby był letni. Wlewamy do suchych składników i wyrabiamy kilka minut mikserem, aż otrzymamy elastyczne ciasto.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie i przykrywamy ściereczką na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i formujemy podłużny bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką lub bezpośrednio na blasze.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Przykrywamy na 30 minut.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
5. Po 15 minutach przygotowujemy pastę, do mąki ryżowej dodajemy cukier, olej, sól i drożdże. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy na gładkie, gęste ciasto. W razie potrzeby (gdyby było zbyt lejące) dosypujemy mąki lub wlewamy wody (jeśli za suche). Pastę zostawiamy na 15 minut. Ciasto z koszyka przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, z wierzchu smarujemy je gęstą pastą, pokrywając całą powierzchnię. Zostawiamy na 5 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
Smakowita
Upieczony i ostudzony chleb podajemy ze Smakowitą Pajdą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 30 min