Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, drożdże, topione masło, sól. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem keksówki, wierzch wyrównujemy i przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 g.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
3. Robimy na środku chleba nacięcie o głębokości ok. 2 cm. Wierzch chleba smarujemy białkiem i wstawiamy formę do piekarnika.
pieczenie
pieczenie
4. Pieczemy przez 45 minut, w temperaturze 190 stopni.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą z masłem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 40 min